Skip to content
Content Marketing  •  Strategy

Lopetetaan naputtelu ja ryhdytään laulamaan

Istut palaverissa. Kankaalle heijastetaan kolmio, ympyrä ja nuoli. Kuulet jotain tällaista: ”Strateginen missiomme on integroida meneillään olevat hankkeet ja eksponentiaalisesti kasvattaa tulevan kvartaalin…” Ääni alkaa hiljalleen vaieta ja omat ajatukset nousevat pintaan. ”Olivatko ne Viljon jalkapallotreenit tänään kuudelta vai seitsemältä? Miksei kukaan ole kastellut tuota kasvia. Oh, onpa upea kurkiaura.” Huomaat, ettet ole seurannut esitystä viimeiseen kymmeneen minuuttiin.

Kuuntelen pidemmillä automatkoillani äänikirjoja. Matka mökille ja seitsemän tunnin ratin takana istuminen ei tunnu enää lainkaan tuskaiselta. Välillä jopa toivon että kunpa en saapuisi ihan vielä perille. Viimeisin iBooks-lataukseni on Chip ja Dan Heath nimisten veljesten vuonna 2007 julkaisema ja myöhemmin äänikirjaksi tuotettu Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Others Die. Kirjan alkupuoliskolla esitellään Elizabeth Newtonin vuonna 1990 tekemä tutkimus, joka on mielestäni ajankohtaisempi kuin koskaan.

Kokeessa henkilöt jaettiin kahteen ryhmään: viestijöihin ja viestin vastaanottajiin. Viestijöille annettiin tehtäväksi naputtaa jonkin tunnetun kappaleen rytmiä pöytään. ”Tap-ta-tap-tap-tap-tap. Tap-ta-tap-tap-tap-tap.” Kuulijoiden tuli kertoa, mistä tunnetusta kappaleesta oli kyse.

Ennen koetta viestijöiden piti arvioida, kuinka moni kuulija ymmärtäisi, mistä kappaleesta on kyse. Keskimäärin veikattiin, että 50 % kuulijoista tunnistaisi kappaleen. ”Pal-jon on-ne-a vaan. Pal-jon on-ne-a vaan.” Todellisuudessa kuitenkin vain 2,5 % viestin vastaanottajista sai rytmin kautta melodiasta kiinni. Muille naputus oli vain epämääräistä morsetusta.

Tutkijoiden mukaan kyse on kognitiivisesta vääristymästä, jossa henkilö, joka tietää ongelman ratkaisun, ei pysty näkemään ongelmaa toisen henkilön näkökulmasta. Tämä on ongelma, johon olen itse syyllistynyt ja johon törmään työssäni lähes päivittäin.

Sen sijaan, että vain naputamme päässämme soivaa melodiaa, lauletaan se heti ääneen. Asetetaan itsemme toisten asemaan, ei ainoastaan yritetä korostaa omaamme. Jos haluat, että kuulija vastaanottaa ja muistaa viestisi, viesti se selkeästi ja ytimekkäästi. Muuten se on pelkkää hälyä.

Jos tuntuu, että olet naputellut omia biisejäsi jo niin pitkään, ettet enää muista melodiaa, autamme mielellämme. Selkeytämme ja kiteytämme viestisi niin, että pian muutkin laulavat kuorossasi.